Комаровський пояснив, чи може шоколад нашкодити кісткам

Какао-боби містять оксалати, які перешкоджають засвоєнню кальцію

Шоколад може негативно вплинути на процес засвоєння кальцію організмом. Але це трапиться лише в тому випадку, якщо людина буде з'їдати занадто багато ласощів. Про це розповів лікар Євген Комаровський у своєму мікро-блозі в Instagram.

Какао-боби, з яких і виробляють, мабуть, одні з найпопулярніших ласощів, дійсно містять в собі речовини, що перешкоджають нормальному засвоєнню кальцію. Це оксалати - солі щавлевої кислоти. Разом з кальцієм в організмі вони утворюють з'єднання оксалат кальцію. Воно нерозчинне і, відповідно, не може бути всмоктане клітинами.

"І все ж повинен вас заспокоїти. У шоколаді не так вже й багато оксалатів. Принципово на всмоктування кальцію вони не вплинуть. Тим більше якщо ми говоримо про молочний шоколад. У ньому вміст какао-бобів досить низький", - пояснив Комаровський.

І все ж небезпека під шоколадною обгорткою криється.

"Ризик полягає зовсім в іншому. Наприклад, в молочному шоколаді дуже багато цукру. Він, своєю чергою, активізує сечовипускання. Саме так організм і втрачає кальцій - він просто виходить з сечею. Тому якщо шоколад і може нашкодити, то тільки через цукор", - додав лікар.

Шоколад не стане загрозою для здоров'я кісток і організму в цілому, якщо їсти його потроху.

"Потрібно просто знати міру - кілька шматочків шоколаду в день поки ще нікому сильно не нашкодили", - підсумував Комаровський.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, як приготувати смачний гарячий шоколад вдома.