Кабачок чи огірок: що корисніше

Який овоч корисніший: огірок чи кабачок

Популярні літні овочі - кабачок і огірок - часто вживають у свіжому вигляді, у салатах. Кабачки також смажать, додають до запіканок. Обидва продукти мають високий вміст води, низьку калорійність і приємний смак. Однак у тих, хто стежить за своїм здоров'ям та харчуванням, виникає питання - який овоч корисніший.

Огірок складається на 96% з води. Це робить його одним із найкращих овочів для гідратації. Завдяки великому вмісту води він добре освіжає, особливо в спеку. Огірок містить хлорофіл - пігмент, який має антиоксидантну дію. У 100 г огірка міститься близько 15 калорій, 0,5 г клітковини, 2,8 мг вітаміну C та 147 мг калію. Також він є джерелом вітаміну K - 16,4 мкг на 100 г, що становить приблизно 14% добової норми.

Кабачок або цукіні - має трохи менше води - близько 93%. Однак цей овоч значно перевершує огірок за вмістом поживних речовин. У 100 г кабачка міститься 27 калорій, 1,6 г клітковини, 18 мг вітаміну C (20% добової норми) та 413 мг калію. Він також багатий на фолієву кислоту, магній, вітаміни A, E та B-групи. Завдяки цьому кабачок має антиоксидантні, протизапальні та навіть антивірусні властивості.

Спеціалісти зазначають, що обидва овочі, завдяки високому вмісту води та низькій калорійності, сприяють зниженню ваги.

З погляду впливу на серцево-судинну систему, кабачок має перевагу - дослідження показали, що він сприяє зниженню рівня холестерину. Огірок, своєю чергою, містить поліфеноли, які допомагають зменшити утворення жирових бляшок і знижують ризик інсульту. Обидва овочі мають антидіабетичні властивості, не викликають різких стрибків рівня глюкози та підтримують стабільну роботу інсуліну.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав про простий рецепт смачної закуски на зиму.