"Хороші" і "погані" жири

«Хороші» жири забезпечують організм енергією для зростання і розвитку, а «погані» жири провокують вироблення надмірної кількості холестерину, що може привести до проблем зі здоров'ям.


У чому різниця?

"Хороші" жири - це ненасичені жири. Ненасичені жири мають дві форми: мононенасичені і поліненасичені. Існує два типи поліненасичених жирів: омега-3 і омега-6, вони також відомі як незамінні жирні кислоти. Організм людини не виробляє незамінні жирні кислоти, тому так важливо отримувати їх із їжі.

"Хороші" або ненасичені жири допомагають виробляти правильний холестерин і переміщати його по всьому організму, що істотно знижує ризик серцевих захворювань. Ненасичені жири також зменшують кількість поганого холестерину, який викликає проблеми серця. Харчування, яке включає ненасичені жири, допомагає уникнути проблем з серцем пізніше в житті.

"Погані" жири - насичені жири і транс-жири. Обидва види жиру сприяють виробленню поганого холестерину, знижуючи рівень хорошого. Насичені жири також збільшують ризик серцевих захворювань в майбутньому.

Мононенасичені жири:

· оливкова олія, рапсова олія і масло з виноградних кісточок

· горіхи та насіння

· пісне м'ясо

· авокадо

Поліненасичені жири:

Ви можете отримати поліненасичений жир із такої жирної риби, як лосось і тунець, горіхи і соєві продукти, такі як тофу. Поліненасичений жир знижує рівень холестерину, але тільки тоді, коли він замінює насичені жири в середньому денному раціоні. Поліненасичений жир також корисний для здоров'я серця, очей, суглобів і психічного здоров'я.

Омега 3

Омега-3 - тип поліненасиченого жиру, який міститься:

· тунець, лосось і макрель

· волоські горіхи, інші горіхи і насіння льону

· соєві продукти

· зелені листові овочі

· бобові

Омега-6

Омега-6 - тип поліненасиченого жиру. Ви можете отримати його з таких рослинних масел, як соняшник, арахіс, рапс і соєві масла. Омега-6 захищає від серцевих захворювань, допомагаючи контролювати рівень поганого холестерину.

Насичені жири:

· продукти тваринного походження, такі як м'ясо

· пальмова і кокосова олія в оброблених харчових продуктах, таких як печиво і чіпси

· такі жирні молочні продукти, як масло і вершки