Ця звичка з роками приносить все більше користі: що радять вчені їсти щодня

Дослідження за участі понад 20 тисяч людей дало несподівані результати.

У зрілому віці багато людей зіштовхуються з остеопорозом — захворюванням, яке супроводжується зниженням щільності кісткової тканини, підвищенням її крихкості та ризиком переломів. Традиційно медики радять збагачувати раціон кальцієм, додаючи до щоденного меню зелень, молочні продукти та інші джерела цього мінералу. Проте нещодавнє дослідження внесло цікаві корективи у ці рекомендації.

Видання Health опублікувало результати масштабного дослідження, що охопило понад 20 тисяч людей старшого віку. Науковці вивчили дані, зібрані впродовж 13 років — з 2005 по 2018 рік, і зробили несподіваний висновок: значну користь для кісток дає регулярне споживання звичайних курячих яєць.

Як показали результати, у тих учасників, які щодня з’їдали щонайменше 100 грамів яєць (приблизно два середніх), спостерігалася підвищена мінеральна щільність кісткової тканини в критичних зонах — у стегнах і поперековому відділі хребта. Це означає, що їхні кістки були міцнішими й менш схильними до руйнування з віком.

Фахівці пояснили цей ефект тим, що яйця стимулюють вироблення ферментів, які беруть участь у формуванні здорової кісткової тканини. Крім того, яйця є природним джерелом вітаміну D — важливого компонента для ефективного засвоєння кальцію. До того ж у складі яєць міститься високоякісний білок, цинк, фосфор та інші мінерали, що комплексно підтримують здоров’я опорно-рухового апарату.

Раніше портал "Коментарі" писав, що у прагненні підтримувати приємну атмосферу вдома багато хто витрачає чималі суми на покупку магазинних освіжувачів повітря. Але навіщо витрачатися, якщо можна легко зробити натуральний ароматизатор власноруч із простих підручних засобів? Один із найпростіших і водночас ефективних способів — використання звичайного чайного пакетика.