Ця заява вчених переверне ваш світ: ви більше ніколи не будете їсти сосиски

Стало відомо, чому небезпечно щодня їсти сосиски

Вчені дійшли висновку, що оброблене червоне м'ясо може підвищити ризик розвитку таких станів, як деменція. Зокрема, це стосується сосисок, які багато хто любить. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Neurology".

Лікар попередив людей, що вживання дуже великої кількості сосисок може збільшити ризик розвитку деменції.

Хоча відомо, що оброблене м'ясо підвищує ризик розвитку таких захворювань, як рак кишечника, тепер вчені вважають, що воно може призвести до деменції.

Вчені досліджували 133 тисячі осіб і кожні два-чотири роки питали про їхнє харчування, щоб перевірити, чи не розвинулася у них хвороба.

Вони виявили, що люди, які щодня їдять близько двох скибочок бекону або однієї сосиски, мають на 13% більше шансів на розвиток деменції.

За словами вчених, люди зменшать ризик деменції приблизно на 28%, якщо замінять порцію обробленого червоного м'яса на рибу.

Так вживання птиці, наприклад, курки може знизити ризик деменції приблизно на 19%. Альтернативою може бути заміна на такі рослини як горіхи, бобові, сочевиця або квасоля, що зменшить шанси розвитку захворювання.

"Ми виявили, що оброблене червоне м'ясо може збільшити ризик зниження когнітивних функцій та деменції, але хороша новина полягає в тому, що ми також виявили, що заміна його більш здоровими альтернативами, такими як горіхи, риба та свійський птах може зменшити ризик для людини", - розповів Лікар Деніел Ханг, старший автор дослідження Гарвардського університету.

Дослідження 2021 року стверджує, що нітрити, що містяться в обробленому м'ясі, можуть призвести до "окислювального стресу, перекисного окислення ліпідів та активації прозапальних цитокінів або інших механізмів, потенційно залучених до розвитку деменції".

Читайте також на порталі "Коментарі" – ці 5 продуктів допоможуть запобігти облисіння: рада дієтолога.