Чому корисно жувати шкірку лимона: ТОП переваг для здоров'я

Проста лимонна шкірка може захистити від багатьох хвороб

Лимони частіше вживають, щоб захистити організм від сезонних вірусів та хвороб, однак фрукт має значно більше корисних властивостей. Лимон також широко використовують в кулінарії, медицині та косметології. Шкірку лимона частіше викидають, однак саме вона містить найбільше корисних речовин. Щоб отримати додаткову порцію вітамінів, антиоксидантів і біоактивних сполук потрібно просто пожувати шкірку лимона. Розповідаємо детальніше, чим корисна шкірка лимона.

Шкірка лимона є джерелом вітаміну C, пектину, кальцію, калію, магнію, а також флавоноїдів, зокрема D-лімонену. Останнє - це речовина, яка відповідає за характерний аромат лимона. Всього одна столова ложка подрібненої шкірки (близько 6 г) забезпечує 9% добової норми вітаміну C та 1 г харчових волокон.

Шкірка лимона може стати незамінною для підтримки здоров’я ротової порожнини завдяки антибактеріальним властивостям. Це допомагає боротися з бактеріями, які викликають карієс та запалення ясен. Дослідження показали, що екстракт шкірки лимона ефективно пригнічує активність Streptococcus mutans — основного збудника карієсу.

Жування шкірки лимона допомагає боротися з окислювальним стресом. Антиоксиданти, зокрема D-лімонен і вітамін C, нейтралізують вільні радикали. Вони спричиняють старіння клітин та розвиток хронічних захворювань. Регулярне споживання антиоксидантів допомагає знизити ризик серцево-судинних хвороб і діабету II типу. До того ж D-лімонен може розчиняти холестерин у жовчних каменях. А це може допомогти у лікуванні жовчнокам'яної хвороби без хірургічного втручання.

Шкірка лимона також допомагає покращити травлення. Вона містить пектин - клітковину, яка сприяє нормалізації роботи кишківника, запобігає закрепам та стимулює вироблення жовчі. Особливо корисним це буде для людей, які мають порушення травлення або схильність до здуття живота.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, якої помилки припускається більшість людей при вживанні насіння льону.