Більшість вживає крупи та горіхи неправильно: поширена помилка

Багато хто під час приготування круп та вживання горіхів припускаються поширеної помилки

Крупи, горіхи, насіння та бобові є важливою частиною раціону. Особливо часто споживають ці продукти ті, хто дотримується рослинної дієти. Вони багаті на білки, клітковину, вітаміни та мінерали. Однак ці продукти також містять речовини, які можуть заважати засвоєнню поживних компонентів - приміром фітинова кислота. Саме тому велике значення має замочування перед приготуванням або вживанням.

Фітинова кислота - це природна сполука, яка міститься у зовнішніх шарах зерен, горіхів і насіння. Вона виконує захисну функцію для рослини. В організмі людини може зв’язуватися з кальцієм, магнієм, залізом та цинком, що перешкоджає їхньому засвоєнню. Замочування, як зазначають спеціалісти, допомагає нейтралізувати фітинову кислоту. А це, своєю чергою, робить поживні речовини легшими для засвоєння.

Окрім фітинової кислоти, у сирих горіхах і насінні містяться інгібітори ферментів. Вони ускладнюють травлення, особливо у людей з чутливим шлунково-кишковим трактом. Замочування активує ферменти, які природно присутні в самих продуктах, і запускає процес попереднього розщеплення білків та вуглеводів. Це робить їжу легшою для засвоєння та знижує ризик здуття живота, газоутворення чи алергічних реакцій.

Замочувати варто і крупи. Сучасні дослідження підтверджують, що цей процес покращує текстуру, зменшує час варіння та підвищує біодоступність поживних речовин. Особливо це стосується таких круп, як овес, гречка, пшениця та рис. Замочування також допомагає знизити рівень антинутрієнтів, які можуть викликати подразнення кишківника.

Для замочування зазвичай використовують теплу воду з додаванням солі або кислоти (наприклад, лимонного соку або яблучного оцту). Час замочування залежить від типу продукту: горіхи - від 8 до 12 годин, крупи - від 6 до 24 годин. Після замочування воду слід злити, а продукт потрібно ретельно промити.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав як зелені помідори вилікують варикоз.