Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Як правильно харчуватися при підвищеному холестерині
commentss НОВИНИ Всі новини

Як правильно харчуватися при підвищеному холестерині

При підвищеному холестерині важливо дотримуватися дієти

26 липня 2020, 08:50 comments1704
Поділіться публікацією:

Раціон харчування повинен бути смачним, корисним і правильно збалансованим, особливо, якщо у вас підвищений рівень холестерину в крові. На своїй сторінці в Instagram лікар-дієтолог Ірина Ісаєва розповіла, які правила допоможуть вплинути на ліпідний обмін.

Як правильно харчуватися при підвищеному холестерині

Shutterstock

Фахівець зазначила, що наш організм надто складний і у кожного він влаштований по-своєму, тому стовідсотковий зв'язок між певними продуктами і підвищенням рівня холестерину (ХС) встановити неможливо. Тим не менш, є певні рекомендації по харчуванню, які можуть вплинути на ліпідний обмін.

Лікар зазначила, що для нормалізації рівня ХС не потрібно виключати всі жири з раціону. Жири — це важливий і необхідний компонент меню, його добова норма споживання для жінок становить 60-70 г, а для чоловіків — 70-90 р. 50% цієї норми повинні надходити з рослинних джерел, а інші 50% з тварин.

Головним моментом у виборі продуктів є кількість насичених жирів (НЖ), які входять до їх складу, а точніше певних жирних кислот (пальмітинової, лауринової, міристинової). Саме вони впливають на підвищення рівня холестерину.

Ненасичені жири сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину і тригліцеридів, тому рослинні олії, особливо оливкова, багата олеїновою кислотою, повинна бути в раціоні щодня. Також варто включити в раціон овочі та фрукти (яблука, морква, буряк, цитрусові, вишня, слива, гарбуз). Дуже корисно вживати жирну морську рибу, так як в ній міститься омега-3-поліненасичені жирні кислоти, які сприяють зменшенню утворення атеросклеротичних бляшок.

Рекомендується виключити з раціону: баранину, оброблене м'ясо, алкоголь, каву, фаст-фуд, тістечка, печиво та інші солодощі.

Як правильно харчуватися при підвищеному холестерині - фото 2

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як на рівень холестерину впливає какао.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини