Стало відомо, яку надзвичайну користь організму приносить ностальгія

Якщо вам заманулося поностальгувати, не стримуйте себе! Виявляється, це дуже корисно!

Ностальгія – не просто туга за минулим, не просто милі серцю спогади. Вчені довели, що вона надзвичайно позитивно впливає на організм. "Коментарі" розібралися, як саме.

Час від часу таке трапляється з кожним. Перебирали в домашній бібліотеці книги і натрапили на стареньку потріпану збірку казок, яку в дитинстві читала мама. Зайшли в магазин за смаколиками – і згадали ті найсмачніші в світі пиріжки з курагою по 5 (чи по 10 – вже й пригадати важко) копійок, які купляли по дорозі зі школи додому. Гортали фотоальбом – і завмерли на світлині з відпочинку в Ялті, нашій Ялті, де познайомилися зі своїм коханням на все життя. Від теплих спогадів защеміло серце, на очі навернулися сльози…

Здавалося б, що в цьому хорошого? Відчуваєш себе трохи безпорадним, не можеш зібрати до купи думки.

Не дивно, що раніше вчені вважали ностальгію злом. До XVI століття – хворобою, оскільки зазвичай в такому стані людина втрачала апетит, до того ж у неї спостерігалися порушення серцевого ритму. Пізніше ностальгія отримала "статус" неврологічного захворювання – так в 1688 році її назвав швейцарський лікар Йоханнес Хофер, який вивчав поведінку військових, відірваних від дому. Адже деякі особливо сентиментальні особи так глибоко занурювалися в спогади про батьківщину і настільки емоційно їх переживали, що втрачали не тільки апетит, а й сон. Окрім того дуже нервували, дехто взагалі впадав у депресію, а ще в них спостерігалася тахікардія. Пізніше ностальгія стала "хворобою мозку", оскільки під впливом спогадів люди починають сумувати і вже не можуть тверезо мислити.

Сьогодні завдяки американському соціологу Фреду Девісу поняття "ностальгія" трактується як болісна туга за батьківщиною, бажання бути поряд з тими людьми, в тих місцях чи за певних обставинах, які в минулому нас робили щасливими. А само явище ретельно вивчається.

Китайські вчені, наприклад, нещодавно провели такий експеримент: зібрали групу добровольців із 34 чоловік і наносили їм легкі опіки. В цей момент учасники експерименту розглядали картинки, які асоціювалися з дитинством – цукерки, старі добрі мультики, улюблені ігри (окрім контрольної групи, якій були доступні картинки з зображенням атрибутів сьогодення). А фахівці, в свою чергу, вимірювали їхню мозкову активність. Результат здивував: у тих, хто мав можливість подумки повернутися в минуле життя, знижувалась активність мозку в ділянках, які відповідають за біль. До того ж рівень болю, який вони самі визначали за запропонованою шкалою, був нижчий, аніж у контрольної групи. Це дозволило науковцям зробити висновок, що ностальгія проявляє себе як знеболювальне. Вони припускають, що ефект може бути набагато сильнішим, якщо тригером ностальгічних спогадів будуть якісь дуже особисті речі – скажімо, колискова, яку співала мама, чи улюблений песик, якого підібрав на вулиці. Тобто якщо вас турбує зубний біль, погортайте старий фотоальбом, згадайте щось приємне – гірше точно точно не буде.

На думку британських вчених, ностальгія загалом позитивно впливає на психіку. Виявляється, люди, схильні занурюватися в спогади, простіше переносять самотність, мають вищу самооцінку (в порівнянні з тим, хто не піддається ностальгії) і більш оптимістично налаштовані – дуже цінна в наш час якості.

Щоправда, є категорія громадян, яким сентиментальні спогади протипоказані. Психологи з Університету Майамі переконані: осіб, котрі страждають від депресії, ностальгія робить ще більш вразливими і заганяє ще більше в депресію. Причина проста – їм важко співставити того себе, який колись був щасливим, і нинішнього себе, який ні в чому не бачить сенсу. Однак це, скоріше, виняток з правила.