Головна Новини Здоров'я наше тіло Чи може стрес бути причиною проблем з травленням
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може стрес бути причиною проблем з травленням

Зв'язок між органами травлення і мозком дуже тісний

8 червня 2020, 09:50 comments1417
Поділіться публікацією:

Можливо, ви помічали, як після стресу або нервового напруження, починаєте відчувати важкість у животі, біль або нудоту. А все не просто так. Фахівці кажуть, що мозок та органи травлення мають двосторонній зв'язок. Нервова система займає одне з важливих місць серед факторів, які впливають на роботу травлення. Як це відбувається?

Чи може стрес бути причиною проблем з травленням

Бувають ситуації, коли стрес, перевтома, якісь психологічні травми не дають нам спокою протягом довгого часу, а це тягне за собою вже очевидне порушення в роботі нервової, серцево-судинної системи і, звичайно ж, у роботі органів травної системи.

При постійному стресі органи шлунково-кишкового тракту можуть проявляти себе у вигляді наступних симптомів:

- відчуття порожнечі в шлунку або, навпаки, його переповнення (почуття швидкого насичення);

- болі в шлунку або інших областях черевної порожнини;

- гіркота або кислота у роті;

- зміна апетиту;

- печія;

- слабкість, загальне нездужання, проблеми зі сном;

Справа в тому, що мозок через вегетативну нервову систему посилає кишечнику сигнал про те, що ви в стресовому стані. В результаті в кишечнику починають відбуватися зміни, які знижують всмоктування поживних речовин, зменшують приплив крові до перетравлюється частинок їжі, знижують ефективність ферментативних реакцій. Тобто виходить, що весь шлунково-кишковий тракт моментально реагує на психологічне напруження. Відбувається скорочення м'язів ШКТ, це, в свою чергу, веде до запалення.

Зв'язок між ШКТ і мозком двостороннійя. Проблеми з кишечником посилають сигнал в мозок і точно так само, неспокійний мозок сигналізує кишечнику про проблеми. Так що зв'язок цей очевидний і дуже тісний.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що для хорошого травлення необхідно правильно харчуватися. Які продукти повинні переважати в раціоні?



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини