Головна Новини Здоров'я наше тіло Як захищають маски, якщо їх пори набагато більше, ніж розмір будь-якої бактерії
commentss НОВИНИ Всі новини

Як захищають маски, якщо їх пори набагато більше, ніж розмір будь-якої бактерії

Вся правда про те, чому потрібно носити маски

24 листопада 2020, 21:12
Поділіться публікацією:

Найбільші віруси — віруси роду Pithovirus — досягають усього півтора мікрона. Тоді як середній розмір пор в звичайній масці — близько 80 мікронів. Так яким чином маска захищає нас? Давайте з'ясуємо.

Як захищають маски, якщо їх пори набагато більше, ніж розмір будь-якої бактерії

Як захищають маски. Фото: unsplash

Виявляється, що ефективність фільтрації залежить не тільки від розміру пор, вона підвищується за рахунок додаткових шарів. З цього виходить висновок, що велика кількість шарів в масці — найнадійніший захист від вірусів.

Фахівці пояснюють, що віруси рухаються на по прямій, а хаотично, тому що стикаються з іншими частинками. І коли починає відбуватися такий "безладний" рух, то у вірусів підвищуються шанси потрапити в пастку вашої маски.

Крім того, добре відома нам маска N95 здатна фільтрувати частки розміром до 0,3 мікрон. Тому як матеріал, з якого вона зроблена істотно відрізняється від матеріалу, який використовують для виготовлення хірургічної маски. Для N95 використовують неткане поліпропіленове волокно, яке в процесі заряджається електроспіннінгом. Наприклад, якби ви натерли своє волосся об кінчик кулькової ручки, а потім приклеїли б до нього шматочок паперу — ось з чим можна порівняти цей процес.

Виходить, що волокна маски заряджаються негативно, і коли починається той самий хаотичний рух, то відбувається найнадійніший процес фільтрації. Саме тому маска — кращий спосіб захиститися від вірусів і бактерій, резюмують експерти.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, смішні фото, які показують, на що люди готові, щоб не носити маски.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини