Головна Новини Здоров'я наше тіло Як пандемія коронавірусу впливає на цикли сну і що з цим робити
commentss НОВИНИ Всі новини

Як пандемія коронавірусу впливає на цикли сну і що з цим робити

Через пандемію коронавірусу людям стали частіше сниться кошмари

26 жовтня 2020, 23:29
Поділіться публікацією:

Багато з маленьких задоволень стали недоступні для людей у всьому світі через пандемію коронавірусу. Наприклад, час на вулиці, походи в спортзал або зустрічі з друзями стали недоступні для більшості людей. Крім того, всі ці моменти впливають на якість нашого сну. Про це пише Insider.

Як пандемія коронавірусу впливає на цикли сну і що з цим робити

Денне світло, фізичні вправи і соціальні взаємодії, є дуже важливими серед інших чинників, завдяки яким вдається підтримувати біологічний годинник в нормі. Вони управляють вашим режимом, який відповідає за час вашого сну і неспання, тому будь-які зміни у вашому житті можуть вплинути на ваш сон.

Insider поспілкувався з дослідниками сну і з'ясував, що пандемія коронавірусу значно вплинула на режим для і ритм життя більшості людей: деякі багато відсипалися, а інші страждають від безсоння через сильний стрес.

Існує чотири способи, якими пандемія може вплинути на ваш графік сну і його якість.

Люди стали пізніше лягати й пізніше вставати

З початку пандемії коронавірусу, коли багато людей залишилися вдома на карантині, більшість повідомляло про те, що на тлі віддаленої роботи і більш розміреного, ніж до цього, режиму дня, у них дуже збився режим сну.

Професор неврології в центрі розладів сну Мічиганського університету Кеті Голдштейн зазначає, що у неї було кілька пацієнтів, яким довелося лікуватися від безсоння, пов'язаної з пандемією коронавірусу.

Дослідження, проведене в Італії в березні, показало, що молоді люди лягали спати пізніше і прокидалися пізніше під час ізоляції. Студенти та робітники стали спати довше на 40 хвилин, через те, що пропала необхідність виділяти час на ранкові збори на роботі. Водночас, кажуть дослідники, якщо довгий час перебувати в ліжку, то ви перебиваєте собі сон.

Дослідники рекомендували скоротити час неспання, який ви проводите в ліжку, щоб збереглася асоціація між ліжком і міцним сном. Крім того, перебуваючи тривалий час в ліжку, ви мало рухаєтеся й отримуєте мало сонячного світла. Відповідно, це теж негативно впливає на якість сну.

Високий рівень стресу призводить до безсоння

Дослідження, проведене в Китаї на перших етапах поширення коронавірусу, показало, що ті, хто сприймав COVID-19 як велику загрозу, частіше страждали безсонням. Також безсоння частіше спостерігалося у молодих жінок.

У США дослідження Sleep Standards, яке проводили експерти в області охорони здоров'я, показало, що 68% респондентів мали проблеми зі сном або продовжували відчувати стрес навіть після того, як засинали.

Люди, які й раніше прокидалися кілька разів за ніч, тепер говорять про те, що їм стало складніше засипати після таких пробуджень.

Частіше стали снитися погані сни

Коронавірус заразив навіть сни людей. Люди стали частіше бачити уві сні, як заражаються інфекцією після випадкових рукостискань, як не можуть потрапити додому з-за кордону, а також, як помирають їхні близькі.

У фінському дослідженні жінки повідомляли про частіші нічні кошмари та вищий рівень стресу. Інше дослідження, проведене серед 3000 дорослих в США, показало, що жінки, поряд з тими, хто більше за інших постраждав від коронавірусу, частіше відчувають стрес уві сні.

Нагадаємо, якщо ви мрієте схуднути на пару кілограм, щоб надіти улюблену сукню, вам варто задуматися про сон голяка. Хоча кореляція між "оголеним сном" і тонкою талією не зовсім пряма, зв'язок все ж існує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини