Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Вчені навчилися видаляти з пам'яті погані спогади
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені навчилися видаляти з пам'яті погані спогади

Група вчених сподівається на прорив у реабілітаційної медицини, яка займається лікуванням пацієнтів з ПТСР

31 липня 2020, 12:25
Поділіться публікацією:

Італійські науковці заявляють, що навчилися стирати нав'язливі неприємні спогади за допомогою транкраниальной магнітної стимуляції (ТМС) мозку. Їх дослідження опубліковано в журналі Current Biology, доступно про нього пише medicalxpress.com.

Вчені навчилися видаляти з пам'яті погані спогади

При ТМС різними магнітними сигналами, що породжують імпульси електрики, регулюють активність нейронних ланцюжків у різних ділянках головного мозку.

Вчені вивчали реконсолідацію пам'яті — процес, при якому мозок час від часу "витягує" спогади з довготривалої пам'яті, і тим самим підкріплює їх. Вони припустили, що спогад в момент його відтворення можна змінити, і розробили методику впливу на ту ділянку префронтальної кори мозку, який відповідає за пам'ять з негативом.

Випробування проводилися на 100 добровольцях. Їм влаштували "неприємний спогад" — показували звичайні фото, і при цьому час від часу боляче били струмом. На другий день у них відроджували пам'ять про негативний досвід, показуючи ті ж фото. В момент, коли доброволець бачив "болюче" знімок, впливали на нього ТМС. Таким чином йшло вплив на нейронні зв'язки, відповідальні за консолідацію поганих спогадів. На третій день їм показували ті ж фото: як з'ясувалося, стимуляція кори позбавила піддослідних від страху, хоча вони не забули події минулого дня.

Результати, кажуть дослідники, демонструють, що їм вдалося змінити те, наскільки довго зберігаються неприємні спогади.

Автори статті висловили надію, що їх нейротехнологія може стати в пригоді для позбавлення людей від посттравматичного стресового синдрому та інших порушень психіки, особливо тих, які "якорятся" на психологічному досвіді, котрий травмує.

Раніше "Коментарі" повідомляли, як музика впливає на інтелект дитини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини