Рубрики
МЕНЮ
Таисия Ерохина
Нашому мозку для продуктивної роботи потрібні як мінімум дві умови: правильний відпочинок і повноцінне харчування. Існує десять продуктів, вживання яких допоможе нашій розумової активності. Про це інформує у Facebook Центр громадського здоров’я України
Риба
У жирній морській рибі є багато поліненасичених жирних кислот омега-3. Саме з них в нашому організмі виробляється речовина мієлін – це своєрідний ізоляційний матеріал для нервових волокон. А також мієлін сприяє швидкій роботі мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.
Волоські горіхи
Ще одне джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. Регулярне вживання підвищує рівень серотоніну (гормону щастя), що є профілактикою депресій. Рекомендується вживати по 3–5 волоських горіхів на день.
Чорниця
Джерело антиоксидантів, які дозволяють позбутися шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять.
Какао
У цих бобах чимало потужного антиоксиданту флаванолу — ця речовина покращує кровообіг мозку та захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). А ще шоколад підвищує рівень дофаміну в крові — гормон, що відповідає за гарний настрій.
Женьшень
Для активізації мозкової діяльності вистачить пари крапель настоянки женьшеню на склянку води. Але, пам’ятайте, що дітям не слід вживати спиртові настоянки, навіть, у маленькій концентрації.
Яйця
Тут вам і якісний білок, і жири, і вітаміни. Крім того, в яйцях міститься багато холіну, що сприяє зосередженню і поліпшує працездатність нервових клітин. Регулярно вживайте яйця, щоб тримати мозок у тонусі.
Броколі
Одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. У броколі міститься бор, що необхідний мозку, адже дефіцит цієї речовини знижує мозкову активність. Корисними будуть й інші види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська.
Яблука
Справжня скарбниця всіх мінеральних речовин і вітамінів. Регулярно їжте яблука, і це оздоровить судини мозку, перешкодить їх закупорці. Тоді ваш мозок працюватиме бездоганно, а небезпека крововиливів – знизиться.
Сочевиця
Насичена залізом і амінокислотами, що потрібні для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах. Цей продукт забезпечує ясність розуму і підвищує швидкість мислення.
Хліб з борошна грубого помелу
При вживанні білого хліба або виробів із борошна вищого ґатунку та здоби у кров викидається багато інсуліну, а це "відключає" мозок. Тоді як "повільні" вуглеводи, які й є у цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу, допоможуть мозку зарядитися енергією на весь день.
Нагадаємо, лікар назвала користь арахісу та пояснила, чому не варто відмовлятися від вживання арахісової пасти при схудненні.
Обговорення
Новини
Поділіться своєю думкою!