Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Інтервальне голодування: модна фішка або реальний спосіб схуднути
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтервальне голодування: модна фішка або реальний спосіб схуднути

Лікар розповіла, кому краще не пробувати таку схему харчування як інтервальне голодування

17 серпня 2020, 04:45 comments1419
Поділіться публікацією:

Інтервальне голодування або фастінг — це схема харчування, яка передбачає відмову від їжі на певну кількість годин раз на добу. Чи справді цей спосіб допоможе позбутися ненависних кілограмів, розповіла лікар-гастроентеролог австрійського центру здоров'я Verba Mayr Анна Борисова виданню "Гастроном".

Інтервальне голодування: модна фішка або реальний спосіб схуднути

Виявляється, цей стиль харчування належить індійській Аюрведе, створеній більше 4000 років тому. А сучасну популярність інтервального голодування забезпечив вчений Есінорі Осумі. Він перший розповів, що голод і нестача поживних речовин запускають аутофагію — процес природного звільнення клітин від всього шкідливого і непотрібного, що перешкоджає розвитку багатьох захворювань.

Однак до інтервального голодування потрібно підготуватися. Відмовитися від усього, що змінює метаболізм і провокує голод, наприклад, куріння і кави. При цьому треба поступово знижувати кількість споживаних калорій в день максимум до 1700. Лікар також радить пройти обстеження у фахівця, щоб оцінити загальний стан організму і переконатися у відсутності протипоказань. А ось фанатам щоденних фізичних навантажень краще зменшити свою активність на час голодування.

Експерт рекомендує почати дієту з найбільш щадної схеми 16: 8. При цьому режимі відмовитися слід тільки від одного прийому їжі — сніданку або вечері. Дотримуватися такої схеми, для початку, слід 1-2 рази на тиждень, поступово роблячи її щоденним режимом харчування. Наступний етап — відмова від їжі на 24 години, а найдосвідченіші практикують і 36 годин голоду.

У години, коли дозволено їсти, не забувайте про баланс у харчуванні. Лікар зазначила, що можна їсти все — солодке, борошняне або смажене, проте для досягнення найкращого результату варто себе контролювати. Дотримуйтеся базових принципів правильного харчування: вживайте більше білків і менше швидких вуглеводів. Зверніть увагу, що відмова від їжі не має на увазі відмови від води. Необхідно пити якомога більше, оскільки вода не тільки притуплює відчуття голоду, але і прискорює процес детоксикації, підвищує тонус м'язів і шкіри.

Серед переваг такого виду харчування лікар назвала наступні: корекція ваги без строгих обмежень в їжі, прискорення метаболізму, очищення і детоксикація організму, поліпшення мозкової діяльності, профілактика захворювань. Крім того, через відчутного зниження рівня цукру в крові, знижується ризик захворювання на діабет, поліпшується робота нирок, підшлункової залози і стан судин. А через велику кількісьб вільної енергії, яка виділяється внаслідок розщеплення жирових запасів, поліпшується мозкова діяльність. До того ж, "гормон голоду" — грелін — сприяє регенерації нервових клітин, що беруть участь в процесі пам'яті.

Однак є і протипоказання для інтервального голодування. По-перше, фастінг не підходить людям, що страждають від захворювань шлунково-кишкового тракту: їм необхідно харчуватися регулярно і правильно. По-друге, потрібно уникати голодування і людям з цукровим діабетом, вагітним і годуючим жінкам, а також при наявності онкологічних захворювань. А якщо у вас гіпотонія — знижений тиск, то ризик непритомності зростає в рази. Тому потрібно попередньо здати аналізи, щоб переконатися, що у вас немає дефіциту вітамінів (а якщо такий є — спочатку потрібно його заповнити).

Раніше ми розповіли, чому не можна вживати диню як десерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини